Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

Audio/videojärjestelmäni

Heti aluksi todettakoon, ettei AV-järjestelmäni ole lähelläkään Professional-tasoa eikä edes oikeastaan HiFi-tasoinen, mutta siihen suuntaan ollaan koko ajan pikkuhiljaa menossa. Tällä hetkellä on menossa jo ties kuinka mones kehitysversio, joten järjestelmä elää koko ajan ja parannuksia tulee aina kun aikaa, rahaa ja inspiraatiota sattuu löytymään.

Olen myös rakennellut joitakin järjestelmän osia itse ja niiden kytkennät löytyvät myös näiltä sivuilta.

Järjestelmän kehitys

Vanhan järjestelmän kehistyshistoria löytyy toiselta sivulta.

Sattuipa tulemaan mukava mahdollisuus vastaan, nimittäin oli tarjolla YLE:ltä käytöstä poistunut räkki... Ja tässä vaiheessa projekti karkasi totaalisesti käsistä... Tulipa nimittäin mieleen, että rakennanpa koko järjestelmän räkkiin!

Aluksi tietenkin piti saada räkki hieman pienemmäksi, koska 42U korkuinen räkki oli "hieman" liian korkea. Niille, joille käsite U eli rack-unit on epäselvä, kerrottakoon että 1U on 44,45mm. Katkaisimme siis kaverin kanssa rälläkällä räkin kahteen 21U korkuiseen osaan, joista itselleni otin yläpuolen, koska siinä oli sähköpaneeli ja räkin perussähköistys valmiina. Yläpuolessa oli sekin etu, että leikattu puoli jää alapuolelle eli pois näkyvistä ja yläpinta oli jo valmiiksi ummessa (poislukien ilmastointiputken reikä).

Seuraavaksi räkissä olevat sähköjärjestelmät piti purkaa pois maalauksen ajaksi, koska sen teollisuusharmaa värisävy ei oikein miellyttänyt. Samalla tukin ilmastointiaukon räkin katosta pellinpalasella ja neljällä pop-niitillä sekä viilailin leikkuujätteet pois räkin alalaidasta.

Ennen maalausta piti vielä hitsata räkin alalaitaan eteen ja taakse tukiraudat, joihin myös pyörät aikanaan kiinnitetään. Tukiraudoiksi tuli 50x30mm RH-putken pätkät, pituudeltaan 600mm. Tässä vaiheessa räkki lähti maalaukseen teollisuusmaalaamoon. Räkkiä takaisin odotellessa maalasin räkkihyllyjä ja blanco-levyjä sekä muita pieniä yksityiskohtia itse mattamustalla spray-maalilla.

Kun räkki oli saanut mattamustan maalin pintaan, oli pyörien kiinnityksen aika. Kiinnitin 50mm kääntyvät pyörät räkin nurkkiin itseporautuvilla ruuveilla. Räkin etuosaan tuli jarrulliset pyörät ja taakse jarruttomat. Tosin ei olisi tarvinnut hankkia jarrullisia pyöriä eteenkään, koska räkki kyllä pysyy kiltisti paikallaan ilman jarrujakin, painoa räkissä on sen verran, että muovimatolla saa tosissaan kiskoa räkkiä paikasta toiseen.

Räkin sähköjärjestelmän rakensin lähes samanlaiseksi kuin se oli alunperinkin, mutta huoltovalon ja sulakkeiden ryhmityksen toteutin hieman alkuperäisistä pikkeavalla tavalla. Huoltovaloksi tuli vanha, nurkista löytynyt loisteputkivalaisin alkuperäisen tilaa vievän hehkulamppuhärvelin tilalle. Sähkökaapeloinnin vedin tulevien laitteiden kohdalle sopivan mittaiseksi ja sidoin johdot räkin sisällä oleviin räkkirautoihin nippusiteillä. Kiinteät pistorasiat tein tavallisista 2-osaisen maadoitetun jatkoroikan päistä poraamalla pistorasian pohjaan reiät ja ruuvaamalla ne takimmaisiin räkkirautoihin kiinni.

Seuraavaksi oli vuorossa räkkihyllyjen sun muiden pikkutilpehöörien kiinnitys. Niitä varten tietenkin piti kiinnittää räkin kiinnitysreikiin korimutterit eli räkkimutterit, joita kului 21U x 4kpl eli 84kpl. Kaikkiin reikiin ei tietenkään olisi pakko ollut laittaa muttereita, mutta niiden jälkeenpäin laittaminen on sen verran ikävää puuhaa, että laitoin kaikki valmiiksi tulevia muutoksia varten. Räkkiin tuli kaksi räkkihyllyä, joihin tulevat videot, CD-soitin ja stereot.

Räkkihyllyjen alle tuli 3U korkea korttikehikko, josta löytyvät 2x ±12V stabiloitu teholähde (toinen on varalla), kaiutinvaihtaja, tasonsäätöyksikkö, DC-erotuskondensaattori/audiomuuntajayksikkö ja 6-to-1 input-valitsin. Näistä moduleista kaikki paitsi teholähdeyksiköt on itse rakennettuja. Teholähteet olivat valmiina kehikossa ja ovat YLE:n tekeleitä. Omien modulien takalevyt on tehty Lexan-muovista.

Alimmaksi räkkiin tuli vielä 4U korkea korttikehikko, jonka vanhat sisuskalut revin pois ja rakensin PC:n tilalle. Tämä ei ollut aivan yksinkertainen osaprojekti, emolevyn pohjalevyn, korttituen ja massamuistiasemakehyksen muokkasin käyttöön käyttämällä lievää väkivaltaa paria vanhaa tietokoneen koteloa kohtaan. PC:n takaseinä on tehty Lexan-muovista ja aukotettu miniporalla. Takalevyssä on reiät korttipaikoille, liittimille ja virtalähteelle, joka on kiinnitetty neljällä tavallista pidemmällä ruuvilla takalevyyn. PC:n etulevy on vielä työn alla, mutta luultavasti etulevyksikin tulee pala Lexania sen helpon työstettävyyden takia.

Räkin sisäinen kaapelointi on mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman hyvin niputettu ja kiinnitetty, ettei räkkiin muodostu aivan kamalaa johtospagettia. Vain lyhyimmät välijohdot ja mahdollisesti siirrettävät piuhat on jätetty sitomatta. Räkin ulkoinen kaapelointi meni lähes kokonaan uusiksi verrattuna aikaisempaan versioon, koska muunmuassa stereoiden, kaiutinvaihtajan ja input-valitsimen sijoituspaikka vaihtui.

Räkki on siis nyt käytössä, mutta pientä viimeistelyä se vielä kaipaa... Vain kaksi tasonsäätöyksikköä kolmesta on käytössä, johtuen välikaapeleiden puutteesta, samoin MP3 PC on vähän vaiheessa, joska en ole vielä kerinnyt etsiä äänikortille ajuria. Projekti tosin karkasi MP3 PC:n kohdalla hieman hanskasta eli kyseiseen koneeseen tuli myös TV-kortti, jonka kautta saan Teksti-TV:n näkyviin, koska otin pätkivän Teksti-TV -kortin TV:stä pois. Ja nälkä tunnetusti kasvaa syödessä, joten uusia hienoja laajennusideoita olisi vaikka millä mitalla, mutta vallitseva aika- ja rahatilanne hieman estävät suunnitelmien toteuttamista...

Tulevaisuudessa rakenteilla on kauko-ohjaus. Sain hankittua wanhan SONY:n kaukosäädin lähetin-vastaanotinparin, josta tulevat signaalit on tarkoitus dekoodata PIC-piirillä. PIC-piiri ohjaa äänenvoimakkuuden säätöpiiriä sekä paria 3-to-8 -dekooderia, joiden perässä tulee olemaan ainakin ohjelmavalitsin ja ehkäpä tulevaisuudessa jotakin muutakin. Kytkentöjen suunnittelu on jo loppusuoralla ja PIC-piirin koodikin on oikeastaan enää viimeistelyä vailla, mutta aika näyttää, koska tämän kerkiää rakentamaan loppuun...

Taas tuli tehtyä aika paljon muutoksia järjestelmään... Elikkä ohjelmanvalitsin sai parin, eli toinen samanlainen on nyt kytketty aikaisemman rinnalle. Toinen ohjelmanvalitsin valitsee olohuoneen puolelle lähtevän signaalin lähteen. Ja kun kerran en juurikaan olohuoneessa TV:tä nykyään katsele, niin päätin vaihtaa olohuoneen ja makuuhuoneen TV:t keskenään, että saan parempaan järjestemään isomman televison. Nykyään on siis käytössä 28" BEKO.

Tuli sitten ajankulukseen rakennettua jonkinlainen surround-päätteen prototyyppi, tai siis 4-kanavainen päätevahvistin, jonka kautta menee takakanavat, keskikanava ja subwoofer. No, subwooferia ei vielä ole, kuten ei keskikaiutintakaan, mutta takakanaville kaiuttimet jo on. Tosin, kaiutinvaihtaja tuli toistaiseksi toimettomaksi, koska niiden perässä olleet toiset kaiuttimet saivat siirtyä takakanavia hoitamaan.

Surround-päätekin tuli sitten jo koteloitua jollakin lailla, elikkä 3U räkkiammeeseen. Etupaneeliksi 3U blanco-pelti ja takaseinäksi Lexan-levyn palanen, johon oli helppo työstää liittimien reiät. Paljon työtähän tuon päätteen kanssa vielä on, kuten sisäisten johdotusten siistiminen ja niputtaminen sekä Clipping-valot. Muitakin pieniä lisäyksiä on jo tullut mieleen, kunhan taas saa inspiraation ruveta näpertämään.

Vihdoinkin viritin sai kaipaamansa räkkiraudat kylkiinsä. Pohjasta piti ottaa kumitassut pois, niin laitteesta tuli juuri 1U korkuinen, joten sopii hienosti räkkijakoon. Viritin vaan oli tuuman liian kapea räkkiin, joten toista räkkikorvaa joutui hieman taivuttelemaan, että sen sai fiksusti kiinni. Virittimen kuoren kiinnitys on sinänsä fiksu, että tarvitsee ottaa vain 2 ruuvia takaa irti, niin koko laite tulee nätisti pois ja kuoret jää roikkumaan räkkikorvakkeiden varaan.

CD-soittimen lataushihna tuli vaihdettua, kun alkoi levyn lataamisessa ilmetä hieman epävarmuutta. Hihnan vaihdon jälkeen sekin vika on poissa, ja samalla kun kuoret oli auki, tuli lukupään linssikin putsattua, joten tuskin tätäkään laitetta tarvitsee pitkään aikaan availla ja huoltaa.

Ja jälleen tuli suuria muutoksia projektiin. Kyllästyin TV-luvan maksamiseen, joten otin televisioistani RF-osat pois elikkä ne ovat enää monitoreja. Samalla totesin, ettei videoitakaan tule katseltua, joten videot saivat lähteä räkistä turhaan tilaa viemästä. Vapautuneeseen tilaan sitten tulikin mikseri. Mikseristä johtuen koko järjestelmä meni lähestulkoon uusiksi.

Nykyinen järjestelmä tarkemmin

Laitteisto koostuu seuraavanlaisista rojuista:
 • Tietokone 1: Pentium 4 (tarkemmat tiedot löytyvät Tietokonelaitteistoni -sivulta)
 • Tietokone 2: Pentium 166MMX (palasina projektiasteella)
 • CD-soitin: Samsung Digital Audio Compact Disc Player
 • Viritin: Pioneer Stereo Tuner TX-100ZL
 • Vahvistin 1: Pioneer Cassette Tape Deck Amplifier DC-100Z
 • Vahvistin 2: Itsetehty Surround-pääte
 • Mikseri: Peavey Production Mixer 902
 • TV: 28" BEKO
 • Kaiuttimet (Tietokonekäyttö): Philips FB 30 PH
 • Kaiuttimet (Elokuvakäyttö): Sharp CP-201 H (RW)
 • Kaiutinkaapeli: Nokia JAMAK 4x(2+1)x0.5 (noin 12m)
 • AV-kaapeli: Tasker C263 Super 5x75ohm + 4x0.22 Professional Multicoaxial Video Cable (noin 12m)
 • Audiokaapeli 1: Eurocable Extraflex AES/EBU 110 ohm Digital Audio Cable LKD2N4 (noin 20m)
 • Audiokaapeli 2: mistral MCF 04 100% screened studio multicore by Sommer Cable (noin 12m)
 • Antennikaapeli: Messi & Paoloni MicroSat 3.6mm (noin 25m)
 • Vaihtajat / kytkimet: Rakennettu itse
 • Räkki: Modifioitu YLE:n entinen räkki, Korkeus: 1050mm / Leveys: 600mm / Syvyys: 800mm
 • Muuta: Järjetön kasa liittimiä, välikaapeleita (itsetehtyjä ja tehdastekoisia) sun muuta roinaa

Itse rakennettujen osien kytkennät, järjestelmän kaapelointi ja dokumentaatio

Vanhan järjestelmän kytkennät ja kaapelointi löytyy toiselta sivulta.

Lisää kytkentöjä ja dokumentaatiota tulossa, kunhan kerkiän piirtämään ja valmistelemaan niitä julkaisukuntoon...

Tulevaisuuden parannuskohteita

 • Äänikortti pystyy 5.1 -surroundääneen... Kun vain olisi varaa surround-päätteeseen... Itseasiassa omatekoinen surround-pääte on jo prototyyppiasteella... Tai itseasiassa viimeistelyä vailla...
 • Subbarin ja keskikaiuttimen hankkiminen... (edullinen subwoofer saattaisi ehkä olla jo tiedossa...)
 • Räkin äänenvoimakkuussäätöön kauko-ohjaus... (stereoissa ei ole kaukosäädintä...) (Tulossa...)
 • Adapteri MP3 PC:n ja videoiden välille... Saisi kuvan TV:n ruudulle... (Tulossa... koko MP3 PC hyllytetty toistaiseksi...)

Kiitokset projektissa auttaneille

 • Antti Laine: Konsultaatiota kytkennöissä, räkin rälläköinti, ...
 • Arto Ahto: Räkin hitsaus, Pioneerin stereot, ...
 • Mika Snellman: Räkin maalauksen järjestäminen
 • Yrjö Paananen / Qualitron: Konsultaatiota kytkennöissä, vihje ilmaisesta räkistä, ...
 • Jaakko Ylikoski: Peräkärryn lainaus räkin kuljetukseen eri paikkoihin
 • Jorma Eeronheimo / Tietoheimo: Ilmaiset erikoispitkät PC:n ruuvit
 • Jose G: VGA -> SCART -adapterin kytkentäkaavion alkuperäisversio
 • Uudenmaan Pultti: Ainoa paikka, josta löytyi eräitä vähän eksoottisempia ruuveja
 • YLE: Räkki, jämäkaapeleita, korttikehikot, ...

Ilman näitä tahoja tämän projektin toteuttaminen olisi ollut joko hankalaa tai jopa mahdotonta! Eli suurkiitokset!

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot