Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

D/A-muunnin (D/A Converter, DAC) on laite, joka muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi.

Esittelen tässä pari hyvin yksinkertaista D/A-muunninta, joita voi soveltaa esimerkiksi joihinkin yksinkertaisiin tietokoneen lisälaitteisiin. Nämä kytkennät ovat suunniteltu kytkettäväksi tietokoneen printteriporttiin (LPT). Toki D/A-muuntimia on saatavana valmiina mikropiireinäkin, mutta aina ei satu löytymään sopivaa piiriä juuri silloin kun sitä tarvitsisi, joten näistä kytkennöistä selviää periaate, kuinka sellaisen voi rakentaa itsekin vastuksista.

1x 8bit D/A-muunnin
8-bittinen D/A-muunnin
2x 4bit D/A-muunnin
2 kpl 4-bittisiä D/A-muuntimia

Kytkentöjen vasemmalla laidalla olevat pinninumerot viittaavat tietokoneen LPT-portin pinninumeroihin, joten kytkennät on helppo rakentaa PC:llä ohjattaviksi. Oikealla puolella taasen on lähdöt.

Muutamia käyttömahdollisuuksia:

  • Alkeellinen tietokoneen äänikortti (ns. COVOX)
  • Tietokoneen tuulettimien kierrosnopeuden säätö
  • Tietokoneen käyttäminen funktiogeneraattorina

Vasemmanpuoleinen kytkentä toimii melkein suoraan COVOX-äänikorttina. Kytkentään tarvitsee oikeastaan lisätä vain kaksi kondensaattoria. Jotkut vanhat DOS-pelit tukevat kyseistä äänikorttia. Kytkennästä saadaan 256 jännitetasoa, joten tästä saa myös rakennettua hyvin alkeellisen funktiogeneraattorin.

Oikeanpuoleinen kytkentä sopii esimerkiksi kahden tuulettimen 16-portaiseen nopeudensäätöön muutaman komponentin lisäämisen jälkeen. Tämän tyylistä kytkentää on aina joskus kyselty, joten ajattelin nyt pistää sen tähän.

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot