Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

Hajonneita tietokoneen osia

Tällä sivulla esittelen itselläni (ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös kavereillani) käytössä hajonneita tietokoneen osia. Juttua ja kuvia tulee sitä mukaa kun kerkiän digikameralla kuvia romuista ottamaan.

SCSI-kiintolevy

Tämä kiintolevy oli käytössä eräässä "palvelimessani". Yhtäkkiä rupesi kuulumaan kauhea rutina ja rahina koneen sisältä. Luonnollisesti rupesin sammuttelemaan konetta ja samalla jo availin koneen koppaa auki. Äänen aiheuttaja löytyi varsin helposti, koska sillä hetkellä koneessa ei ollut kuin kolme SCSI-kiintolevyä käytössä. Hajonneen levyn piti olla jompi kumpi datalevy, koska järjestelmälevyn hajotessa Linux olisi luultavasti kaatunut melko nopeasti. Syylliseksi paljastui vuoden 1993 Joulukuussa valmistettu Maxtor 7345SR.

Syyllisen löydettyäni testasin, toimisiko se enää. Ei toivoakaan, joten päätin avata potilaan ja katsoa, mitä levylle oli tapahtunut. Ei olisi ikinä uskonut, että levy voi mennä sisältä niin huonoon kuntoon 15min aikana kuin oli mennyt. Kannen alta löytyi kasa metallipölyä ja päälimmäisessä kiekossa näkyi melkein 1mm syvyinen ura.

  • Kiintolevyn kansiosa kuorrutettuna metallipölyllä. Suurin osa pölystä kerkisi pölähtää jo pois kannesta...
  • Kuva kiintolevyn sisältä. Huomaa ura (kiiltävä kaistale) kiekon sisälaidassa! Kuvassa ei ole roskia, se on metallipölyä...
  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot