Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

BIOSin päivitys

BIOS on yksi tietokoneen välttämättömistä komponenteista. Lyhenne tulee sanoista Basic Input Output System. Se on ohjelmakoodi, joka huolehtii esimerkiksi koneen käynnistyksen yhteydessä tapahtuvista toimista eli POST-testistä, laitteiden alustuksesta jne. BIOS sijaitsee emolevyllä olevassa mikropiirissä, ns. BIOS-piirissä.

Ennen BIOSin päivitys onnistui ainoastaan BIOS-piiriä vaihtamalla, mutta nykyään kun tietokoneet kehittyvät niin järjettömällä tahdilla, niin oli pakko keksiä käyttäjäystävällisempiä tapoja operaation suorittamiseksi.

Nykyaikaisissa tietokoneissa BIOSin päivityksen voi tehdä monella tavalla. Valmistajia on useita, esimerkiksi Ami, Award sekä Phoenix. Lisäksi merkkikoneiden valmistajilla on yleensä vielä omat BIOSinsa. Jokaisella on hieman erilainen BIOS, joten päivittäminenkin käy joka mallissa hieman eri tavalla. Seuraavassa hieman esimerkkejä kuinka BIOSin voi päivittää:

 • Vaihtamalla koko BIOS-piirin
 • Käynnistämällä koneen käynnistyslevykkeellä ja käyttämällä tarkoitukseen suunniteltua ohjelmaa
 • Windowsin kaytta ajettavalla päivitysohjelmalla
 • Konetta käynnistettäessä painamalla jotain näppäinyhdistelmää ja asettamalla päivityksen sisältävän levykkeen levykeasemaan

BIOS päivitetään yleensä siksi, koska sillä korjataan ohjelmakoodissa olleita vikoja ja lisätään valmistajan mahdollisesti uuteen versioon lisäämiä ominaisuuksia, esimerkiksi tuki uudemmille prosessoreille tai lisälaitteille.

Päivitettäessä on syytä muistaa, että BIOS on emolevykohtainen, joten ennen päivityksen aloittamista on syytä varmistaa, että uusi BIOS on varmasti oikea. Yleensä päivitysohjelma kyllä tarkastaa, että uusi BIOS on oikeata tyyppiä, mutta... Väärän BIOSin päivittämisestä seuraa lähes poikkeuksetta ikäviä ongelmia, kuten koneen toimimattomuus, ei kuvaa näyttöön, ...

Päivittäminen

Käsittelen tässä lähinnä tällä hetkellä yleisimmän tavan päivittää BIOS. Esimerkkinä oman Asus P2L97 -emolevyn BIOS-päivitys.

 1. Hae BIOS-päivitys ja päivitysohjelma (AWDFLASH) emolevyn tai tietokoneen valmistajan kotisivulta
 2. Alusta yksi levyke (FORMAT A: /S)
 3. Kopioi päivitysohjelma ja uusi BIOS alustamallesi levykkeelle
 4. Käynnistä tietokone uudelleen levykkeen avulla
 5. Komentokehoitteessa (A:\>) käynnistä päivitysohjelma (AWDFLASH)
 6. Tallenna vanha BIOS levykkeelle kaiken varalta
 7. Päivitä uusi BIOS
 8. Jos päivitys onnistui, niin poista levyke asemasta ja käynnistä uudelleen

Toinen esimerkki: Compaqin kannettavan BIOS-piirin päivitys. (ei sovellu kaikissa tapauksissa)

 1. Hae BIOS-päivitys valmistajan sivuilta.
 2. Ota yksi levyke ja laita se asemaan.
 3. Käynnistä hakemasi BIOS-päivityspaketti, jolloin itse BIOS-päivitys asentuu levykkeelle.
 4. Käynnistä tietokone tekemälläsi levykkeellä.
 5. Kun päivtysohjelma kysyy, että päivitetäänkö, vastataan myöntävästi.
 6. Jos päivitys onnistui, poista levyke asemasta ja käynnistä kone uudelleen.

Kolmas esimerkki: DELLin kannettavan BIOS-päivitys. (ei sovellu kaikissa tapauksissa)

 1. Hae BIOS-päivitys valmistajan sivuilta.
 2. Käynnistä lataamasi tiedosto, jolloin kone päivittää BIOS-piirin.
 3. Päivityksen päätteeksi kone pyytää käynnistämään koneen uudelleen, joten käynnistä tietokone uudelleen.

Entäs jos päivitys epäonnistuu?

Jos nyt sitten pääsee käymään niin ikävästi, että BIOSin päivitys syystä tai toisesta epäonnistuu, niin peli ei ehkä vielä ole menetetty. On olemassa muutamia keinoja, jolla tietokoneen saa jälleen herätettyä henkiin.

Jos huomasit heti päivityksen päätteeksi, että jokin meni pieleen, niin ÄLÄ käynnistä konetta uudelleen, vaan yritä päivittää vanha BIOS takaisin samalla tavalla kuin teit uudenkin kanssa.

Jos tämäkään ei auttanut, niin seuraavaksi kannattaa vilkaista emolevyn ohjekirjaa, josko emolevyllä olisi mahdollisuus päivittää BIOS koneen käynnistyksen yhteydessä jollakin näppäinyhdistelmällä. Esimerkiksi joissakin emolevyissä, joissa on AMIBIOS, on mahdollista päivittää BIOS koneen käynnistyksen yhteydessä painamalla Control-Home.

Jos tämäkään ei auttanut tai kyseistä ominaisuutta ei emolevyssäsi satu olemaan, niin vielä on pari konstia jäljellä. Kumpikin vaatii ikävä kyllä BIOS-piirin irroittamisen.

Konsti numero yksi: Tämä vaatii jonkin verran rohkeutta ja tietämystä elektronisien komponenttien käsittelystä. Jos kaverillasi sattuu olemaan samanlainen emolevy, niin ensin irroitetaan viallinen BIOS emolevystä ja löysätään toimivasta koneesta BIOS-piiriä sen verran kannastaan, että sen saa irti koneen käydessä. Käynnistetään kone ja bootataan aivan kuin muutenkin BIOSia DOS-kehotteen kautta päivitettäessä. Vaihdetaan toimivan BIOS-piirin tilalle viallinen ja päivitetään se normaalisti. Sitten vaan alkuperäiset BIOSit paikoilleen ja toivotaan parasta.

Toinen keino: Tämä on huomattavasti turvallisempi, vaikkakin BIOS-piirin käsittelyssä täytyy tässäkin olla varovainen. Ainakin Helsingissä oleva Partco päivittää BIOS-piiriin toimivan BIOS-imagen, kunhan lähetät BIOS-piirin ja levykkeen jossa on oikea BIOS heille. Lisätietoja: http://www.partco.fi/bios.html

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot