Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker
Varoitus En ota mitään vastuuta tällä sivulla esitettyjen juttujen aiheuttamista vahingoista Sinulle tai yleensä millekään muulle! Kokeilet siis näitä täysin omalla vastuullasi!

Varoitus Huom! Sähköiskun vaara! Joissakin tällä sivulla esitellyissä jutuissa saatetaan käyttää korkeitakin jännitteitä!

Varoitus Osa jutuista on (lähes) täysin harmittomia, mutta jotkut taas saattavat olla hyvinkin vaarallisia! Kokeilet niitä siis täysin omalla vastuulla!

Jos aiot kokeilla jotakin seuraavista jutuista, lue ensin koko juttu tarkasti läpi ajatuksen kanssa. Säästyt tällä tavoin monilta vahingoilta! En kyllä suosittele tekemään sivulla mainittuja juttuja, ellet tosissaan ole täysin varma turvallisuudesta ja riskeistä! Tämäntyyppisillä viritelmillä monet ovat päässeet hengestään! Muutenkin osa tällä sivulla esitellyistä jutuista on luultavasti laittomia! Siis vielä kerran: Älä kokeile ellet ole aivan varma, että pystyt tekemään kokeilun täysin turvallisesti ja itseäsi sekä ympäristöäsi vahingoittamatta!

Kivaa massavastuksilla

Massavastuksista saa aikaiseksi kivan ilotulituksen. Ammattikoulussa kokeilimme esimerkiksi seuraavanlaista konstia:

Sammutetaan työpöydästä virrat pöydän pääkytkimestä. Laitetaan nippu massavastuksia rinnankytkettynä johonkin pöydän pistorasiaan mahdollisimman kauaksi pääkytkimestä. Käännetään pääkytkimestä virrat päälle ja katsotaan kun massavastukset räjähtävät poikki välähtäen kirkkaasti.

HUOM! Tulipalon vaara! Palavia massavastuksen kappaleita saattaa sinkoilla ympäristöön!

Hieman sovellettuna tämä konsti sopii käytettäväksi vaikka uutenavuotena ilotulitteiden sytyttämiseen.

Kivaa lyijykynällä

Kaikkihan tietävät, että lyijykynän "lyijy" johtaa sähköä. Kun ottaa käyttämättömän lyijykynän, teroittaa sen molemmat päät ja kytkee ne säätömuuntajaan, saa tehtyä kivan savupommin. Lyijy kuumenee ja rupeaa pikkuhiljaa kärventämään ympärillä olevaa puuta, joten savuahan siitä syntyy.

Tietenkin voi ottaa kynän sisältä parin sentin pätkän lyijyä tai kokonaisen lyijytäytekynän lyijyn ja tehdä vastaavan tempun. Luultavasti lyijykynän lyijyn pätkä possahtaa iloisesti palasiksi vähän samaan tyyliin kuin massavastuksetkin.

ELKO-pommi

Vanha kunnon ammattikoulupila! Kun tunti päättyy ja opettaja katkaisee sähköt luokan pääkytkimestä, on aika toimia:

Laitetaan elektrolyyttikondensaattori vaihtojännitteeseen (säätömuuntaja) tai vaihtoehtoisesti kytketään se napaisuudeltaan väärin päin tasajännitelähteeseen ja jätetään virtakytkin ON-asentoon. Kun opettaja taas seuraavan tunnin alussa laittaa sähköt päälle, kondensaattori sanoo iloisesti poks ja levittää silppua ympäristöön. En suosittele laittamaan mitään älyttömän isoa kondensaattoria, koska räjähdyksen jälkeen haisee aivan älyttömästi ja alumiinin sekä paperinpalasia lentelee melkoisen isolle alalle. Voi vain kuvitella minkälainen pamaus ja silppupilvi tulee jostakin isosta yli 10000uF kondensaattorista. (en suosittele)

HUOM! Sirpalevaara! Kondensaattorin alumiinisia kuumia kuorenkappaleita saattaa sinkoilla jopa useiden metrien päähän!

Styrox / muovileikkuri

Jälleen on hyvä käyttää jonkinlaista säätömuuntajaa. Laitetaan noin 20cm pätkä vastuslankaa säätömuuntajan napojen väliin ja ruvetaan nostamaan pikkuhiljaa jännitettä. Kun jännitettä on tarpeeksi, vastuslanka on niin kuuma, että sillä voi leikata esimerkiksi styroxia tai ohutta muovia. Älä kuitenkaan hengitä leikkaamisesta syntyvää savua, koska se ei välttämättä ole kovin terveellistä.

Pikagrilli

Sähköllä on kätevä lämmittää esimerkiksi makkaraa. Esimerkiksi kokonainen HK:n Sininen lämpiää noin kahdessa sekunnissa kun päihin kiinnittää johdot ja laittaa johtojen toiset päät pistorasiaan (230V). En kuitenkaan suosittele kokeilemaan samaa menetelmää millään nakilla taikka grillimakkaralla, koska se saattaa käväistä kaikilla seinillä vuorotellen ja loppujen lopuksi siitä jää jäljelle vain kasa tuhkaa.

HUOM! Sähköiskun vaara! Suosittelen erityistä varovaisuutta!

Armeijassa viestimiehet voivat tietysti toteuttaa grillin myös käyttämällä kenttäradio LV317:aa. Otetaan antenni pois ja laitetaan makkara tilalle. Painetaan lähetys päälle vähäksi aikaa ja makkara on valmis syötäväksi.

Mato-ongelle menossa?

Matoja saa helposti kerättyä ottamalla pätkän johtoa ja kytkemällä sen toisen pään rautanaulan avulla multaan. Toinen pää laitetaan pistorasiaan (vaiheen puolelle) ja sen jälkeen vain katsellaan, kun madot suorastaan hyppäävät pois maan alta.

VAROITUS! Lue ikävä tapaus ja mieti kaksi kertaa ennenkuin yrität toteuttaa tätä!

20.7.1988
Mies sai kuolemaan johtaneen sähköiskun kompastuessaan pihanurmikolla omatekoisen matojen etsintälaitteen päälle. Uhri oli liittänyt kaksijohtimisen liitäntäjohdon toisen johtimen maassa olevaan valaisimen metallivarteen ja kytkenyt liitäntäjohdon kaksijohtimisen jatkojohdon välityksellä asunnon pistorasiaan.

Kiitokset varoittavasta esimerkistä Tuomo Auerille.

Hehkulampuista...

Tavallisia 230V hehkulamppuja voi polttaa myös huomattavasti alemmalla jännitteellä jos saa lampun lasiin tehtyä siististi reiän.

Tietenkin hehkulampuilla voi tehdä muutakin "kivaa", kuten esimerkiksi täyttää lampun lasikuvun jollakin. Tosin kaikki saavat itse miettiä sitä omassa päässään.

Muuntaja Meltdown

Muuntajien rautasydän sulaa, jos niihin syöttää riittävän korkeataajuista sähköä riittävän suurella teholla.

Rautanaulankin saa sulamaan kivasti samalla konstilla kun kiertää muutamia kierroksia käämilankaa sen ympärille.

Loisteputkista...

Loisteputket eivät välttämättä tarvitse suoranaisesti jännitettä. Ne saa loistamaan vaikkapa armeijan kenttäradiolla. Laitetaan vaan putki radion antennin viereen ja painetaan lähetystä. Putki syttyy, koska antennista lähtevien radioaaltojen teho riittää saamaan putken sisällä olevat jalokaasut loistamaan.

Kiitokset tästä vinkistä eräälle kaverilleni...

"Herätys!"

Kylläpäs näitä ideoita tuleekin tuolta armeijamaailmasta... Oikea ideahautomo koko firma.

Viestimiehethän (ja vähän muutkin) leikkivät kenttäpuhelimilla. Kenttäpuhelimesta saa varsin hyvän herättäjän, jos joku ei jostakin syystä millään meinaa herätä:

Otetaan 1kpl kenttäpuhelimia (mielellään P78, Ericsson on ikävä käyttää kammen takia) ja pätkä kytkentälankaa. Liitetään KL (kytkentälanka) puhelimen linjaruuveihin ja etsitään sopiva uhri. Tökätään KL:n toiset päät uhrin paljaalle iholle ja "soitetaan" puhelimella. Soittojännite antaa melkoisen tärskyn.

Olen kuullut tätä samaa konstia sovellettavan myös KSL:n (keskussanomalaitteen) kanssa niin, että otetaan KSL:lta joltakin linjalta piuhat nukkuvan kösselipäivystäjän varpaisiin ja odotetaan soittoa kyseiselle linjalle. Huhu kertoo myös, että kyseisen tempun tehneellä henkilöllä olisi ollut jonkin ajan päästä naama turvoksissa...

Sähkötystä...

Ja jälleen armeijassa keksittyä... Kiitokset työkaverille tästä.

Elikkä työkaverini oli joskus aikoinaan kauan sitten ollut radistina. Heillä oli ollut harjoituksia tuvassa ja kuinkas ollakkaan, taas sattui ja tapahtui...

Sähkötysharjoituksia tuvassa. Eräs henkilö oli nukkunut intin rautaputkipunkassa alapunkassa jalka laidalta roikkuen. Sähkötysantenni sattui kulkemaan tämän kyseisen sängyn yli ja ikkunasta ulos, yllättäen matkan varrella koskettaen metallista punkkaa. Joka kerta kun joku painoi sähkötysavainta, niin nukkuvan henkilön jalka heilahti sähköiskun voimasta. Oli kuulemma ollut hauskan näköistä...

Sähköasentaja

Tällä (yleensä) harmittomalla pilalla saa yleensä hyvät naurut!

Kun (sähköasennusoikeudet omaava) kaverisi on juuri irrottanut esimerkiksi seinäpistorasian peitelevyn ja on juuri koskettamassa ruuvimeisselillä jotakin sen alla olevaa johtoa tai ruuvia, läimäytä kätesi oikein kovaa yhteen kaverisi selän takana. Voit uskoa, että kaveri säikähtää ja melkein vääntää löysät housuun, koska luulee että kyseisessä kohteessa olikin vielä sähköt päällä.

Tätä temppua voi vielä tehostaa avustajan kanssa. Käske avustajaa esimerkiksi sammuttamaan viereisestä huoneesta valot juuri samalla hetkellä kuin itse läimäytät käsiäsi yhteen. (Sulakkeen palamissimulaatio)

Sähköpaimen...

Kaikki varmaan tietävät kuinka ikävältä sähköpaimenesta tuleva sähköisku tuntuu...

Otetaan yksi sähköpaimen ja viritetään sen aitaan tuleva johto vaikkapa ovenkahvaan. Sitten vaan johonkin lähistölle odottelemaan, että joku sattuu kulkemaan ovesta. Kun henkilö ovea avatessaan koskee ovenkahvaan saakin kunnon tällin kahvasta niin on siinä naurussa pitelemistä.

Tätä samaa kikkaa voisi ainakin periaatteessa soveltaa autoon. Talvella sähköpaimenen saa huomaamattomasti viritettyä autoon, koska talvellahan aika monet käyttävät lohkolämmitintä. Samasta johdosta voikin sitten haaroittaa paimenelle sähköt. Jos joku asiasta tietämätön yrittää murtautua autoon, hän saa "mukavan" yllätyksen sähköiskun muodossa!

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot