Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker
Tälle sivulle olen kirjoitellut asioita, joita on tullut itselleni mieleen tehdessäni sivustoani. Tämä ei ole mikään "Sinun on pakko tehdä näin" -lista, vaan ihan vaan aloittelevan kotisivuntekijän avuksi tehty vinkkilista. Teksti perustuu lähes täysin omiin kokemuksiini.

Sisällysluettelo

Yleistä
Grafiikka
JavaScript
VBScript
Java
Muut skriptikielet
Palaute
Trackerit la lokitiedostot
Testaaminen

Yleistä

Kun aloitat kotisivun tekemisen, mieti ensin mitä haluat sivuillesi pistää. Kirjoita asioita paperille, piirrä ja tee vaikka ns. Mind Map sivustostasi ja sen rakenteesta. Tee pari ensimmäistä sivua ensin paperille ja mieti miten voisit vielä parannella niitä.

Älä ole suuruudenhullu ja yritä tunkea kaikkea mahdollista (ja mahdotonta) sivuillesi. Tee sivujasi pikkuhiljaa ja päivitä sivujasi verkkoon sitä mukaa kun saat lisättyä asiaa. Yritä tehdä sivustosta selkeä ja yhdenmukainen äläkä käytä kaikkia koneellasi olevia fontteja. Jaa eri asiat selvästi eri sivuille ja pidä sivujen tyyli yhtenäisenä.

Yleisimmin havaitsemani virheet ja puutteet sivuilla ovat palautemahdollisuuden puuttuminen (puuttuu jopa yli 70% sivuista!), vanhentuneet sivut (tyyliin "-127 päivää vuoteen 2000" -laskuri) sekä lähes täydellinen selainriippuvuus. Muita ongelmia ovat esimerkiksi "Sivu valmistuu kohtapuoliin" -sivut ja liiallinen kikkailu skripteillä. Myös taustamusiikki yleensä ärsyttää ja ainakaan minä en voi sietää vilkkuvia bannereita täyteen tungettuja sivuja. Tietenkin sivuilla voi olla muutama "rauhallinen" banneri.

Grafiikka

Tee kuvistasi selkeitä ja testaa ne eri värimäärillä. Tee mieluummin pieni kuva jota klikkaamalla voi avata saman kuvan suurempana. Kaikkia ei varmaankaan kiinnosta puolen kuvaruudun kokoiset kuvat lemmikkihamsteristasi sadassa eri asennossa. Optimoi kuvat jollakin ohjelmalla, esimerkiksi Ulead SmartSaver Pro:lla, voit saada kuvatiedoston koosta jopa yli puolet pois. Pienemmät kuvat latautuvat nopeammin hitaalla yhteydellä ja kävijät ovat tyytyväisempiä.

GIF-kuvat pakataan RLE-tekniikalla, joten parhaiten pakkautuvat kuvat, joissa on vaakasuunnassa monta samanväristä pikseliä ja toistuvia samanlaisia kohtia. Myös värien määrän vähentäminen auttaa pakkautuvuutta. JPEG-kuvat taas pakkautuvat paremmin, jos pehmennät niitä jollakin filtterillä (blur, smooth, ...). Tästä voimme päätellä, että JPEG-kuvia kannattaa käyttää valokuviin ja vastaaviin, kun taas kaaviot ja viivapiirrokset kannattaa tehdä GIF-kuviksi.

JavaScript

Käytä JavaScriptiä harkiten. Ei kannata yrittää tunkea sivuille kaikkia mahdollisia pikku jippoja mitä mieleen tulee. Ärsyttävimpiä ovat StatusBar-animaatiot ja scrollerit sekä PopUp-ikkunat. Myöskin "Mikä on nimesi?" -promptit ärsyttävät. Hyviä JavaScriptin käyttökohteita ovat lomakkeen tarkistus, virhekäsittelijät, valikot ja selainkohtaisten juttujen tekeminen, esimerkiksi CSS-valitsin.

Muista tarkistaa skriptien toimivuus eri selaimissa. IE ja Netscape eroavat jonkin verran toisistaan JavaScriptin osalta. Jopa Netscape 4.7 ja Netscape 6 eroavat todella paljon.

Kun käytät Javascriptiä, tee mahdollisimman yleiskäyttöistä koodia niin ensinnäkin säästyt kirjoittamiselta ja toiseksikin saat koodin koon pysymään aisoissa. Esimerkiksi StatusBar-tekstin vaihtamiseen kannattaa tehdä sopiva funktio kyseistä käyttötarkoitusta varten.

VBScript

En suosittele VBScriptin käyttöä selainpuolen toiminnoissa, koska se on riippuvainen MicroSoftin tuotteista.

Java

Kuten JavaScriptin käytössäkin, Java-applettien käytössä saa (ja pitääkin) käyttää järkeä. Java on hidasta latautumaan, joten koodi kannattaa optimoida ja kannattaa jättää kaikki turha koodi suosiolla pois sivuilta. Kaiken lisäksi jotkut surffaavat Java pois kytkettynä siihen liittyvien tietoturvaongelmien vuoksi, joten ei kannata käyttää Javaa paikoissa, joissa se vaikuttaa sivun toiminnallisuuteen.

Muut skriptikielet

Lähes kaikki loput skriptikielet ovatkin sitten palvelinpuolen kieliä, esimerkiksi ASP, SSI, Velocity, WebScript, PHP ja Perl. Palvelinpuolen skriptien hyviin puoliin kuuluu esimerkiksi, että se on selainriippumatonta, koska skripti suoritetaan kokonaisuudessaan palvelimella.

Myös tietokantojen käsittely perustuu palvelinpuolen kieliin. Selainpuolen skripteillä ei voi esimerkiksi kirjoittaa palvelimella olevaan tietokantaan, joten se on pakko toteuttaa palvelinpuolen kielillä. Monia muitakin on lähes pakko tehdä palvelinpuolen skripteillä, koska selaimessa ajettavilla skripteillä ei ole oikeutta muuttaa palvelimella olevaa tietoa.

Palaute

Anna sivujesi käyttäjille mahdollisuus antaa palautetta. Tapoja on monia, esimerkiksi vieraskirja, sähköposti ja palveluntarjoajan tarjoama palautejärjestelmä. Mitä helpomman ja selkeämmän tavan annat, sitä useammin kävijät antavat palautetta sivuistasi. Voit myös käyttää useampia rinnakkaisia palautejärjestelmiä. Huomioi, että jos sivusi toimivat todella huonosti, kävijä ei luultavasti edes viitsi antaa palautetta. Myöskään kävijät, jotka ajattelevat, että sivusi on OK eivät yleensä anna palautetta. Jäljelle jää siis henkilöt, jotka todella pitävät sivuistasi ja haluavat auttaa ylläpitäjää sekä joukko ns. pilkunviilaajia, jotka puuttuvat jokaiseen pieneenkin epäkohtaan plus kourallinen muita.

Älä masennu, jos palautetta ei tunnu juurikaan tulevan. Hyvin harva kävijä todellisuudessa antaa minkäänlaista palautetta. Palautteen käsittely on erittäin tärkeää, että saat kehitettyä sivustoasi kiinnostavammaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi, tosin kannattaa miettiä tarkkaan, että kannattaako jonkun yksittäisen henkilön ehdottamaa muutosta toteuttaa, koska toiset eivät välttämättä pidä juuri siitä ideasta.

Trackerit la lokitiedostot

Webbipalvelimen lokitiedostosta saa yllättävän paljon tietoa jos vaan jaksaa analysoida. Näet esimerkiksi millä sivuilla vieraillaan eniten ja mistä kävijät tulevat.

Jos ei ole mahdollisuutta tutkia lokia, niin toinen hyvä tietolähde on jonkinlainen Tracker. Itse käytän eXTReMe Trackeria. Se on melko monipuolinen ja analysoi tietoja jo aika paljon valmiiksi. Muita trackereita on ainakin TheCounter.

Näiden antamista tiedoista voi päätellä, mistä kävijät ovat kiinnostuneet. Myöskin kävijöiden laitekannasta saa jonkin verran tietoa, esimerkiksi käyttöjärjestelmän, selaimen ja resoluution. Näitä tietoja tehokkaasti hyväksikäyttämällä saa helposti lisättyä sivuston kävijämäärää.

Testaaminen

Käytä HTML-validatoria eli HTML-koodin tarkistajaa, jotta saat poistettua koodissasi olevat kielioppivirheet. Hyviä validaattoreita ovat esimerkiksi CSE HTML Validator ja A Real validator. Jotkut selaimet käyttäytyvät eri tavalla virheellisen koodin kohdalla. Huomioi myös, että eri selaimet tukevat eri tageja, esimerkiksi MSIE tukee <MARQUEE>-tagia mutta Netscape ei. Netscapen omia tageja on esimerkiksi <BLINK>. Myös CSS eli tyyliarkit kannattaa tarkastaa, jotkut selaimet ovat todella nirsoja niiden suhteen, hyvänä esimerkkinä Netscape. Voit tietysti tehdä jokaiselle selaimelle omat tyyliarkit, mutta se saattaa toisinaan olla aika työlästä. (nimimerkki "Kokemusta")

Testaa sivusi mahdollisimman monella selaimella. Internet Explorer, Netscape ja Opera ovat ainakin kirjoitushetkellä yleisimmät selaimet, yleisin ensinmainittuna. Ei kannata alkaa tekemään eri sivuja jokaiselle selaimelle, vaan mieluummin vaikka JavaScriptillä tai SSI:llä muokata sama dokumentti sopimaan useammalle selaimelle ja välttää käyttämästä selainriippuvaisia ominaisuuksia.

Muista myös oikolukea sivusi teksti, ettei häiritseviä kirjoitusvirheitä pääse julkaisuun. Mikään ei voisi olla ärsyttävämpää kuin se, että sivu pursuaa erilaisia yhdyssanavirheitä, kirjoitusvirheitä ja muita kielioppivirheitä.

Kannattaa myös pyytää muutamaa tuttavaa vierailemaan sivuilla ja antamaan parannus- ja korjausehdotuksia. Luultavasti he löytävät sivuista jotakin huomautettavaa tai asioita, jotka sinulta on jäänyt huomioimatta.

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot