Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

Kotelon muutoksiin on monta syytä. Tärkeimmät ehkä ovat parempi ilman kierto kotelossa, metelin vähentäminen sekä ulkonäön piristäminen.

Äänieristys ja jäähdytyksen modifiointi

Koneeni kotelon maskin sisäpuolelta on kaiverrettu muovia pois ilmavirtauksen muuttamiseksi vähän järkevämmäksi. Itse rungossa on ilmanottoaukko alalaidassa, mutta maskissa sellaista ei jostain kumman syystä ollut. Nyt ilma pääsee vapaasti kulkemaan kotelon alalaidasta edestä sisään ja kotelon takaseinän yläosasta ulos. Tilkitsin vielä muutaman ylimääräisen reiän runko-osan etuosasta, että ilma ei nousisi maskin sisällä kotelon ylälaitaan asti. Laitoin vielä yhden tuulettimen maskin taakse runkoon kiinni. Tämä tuuletin imee ilmaa maskin alaosasta sisään.

Samalla tuli vähän vaimennettua koteloa. Toteutus ei ole mikään paras mahdollinen, mutta riittää minulle. Eli liimailin maskin sisäpuolelle vaahtomuovia, joka ohjaa ilmaa ja samalla vaimentaa maskin resonointia koteloa vasten. Itse runkoon liimailin samaista vaahtomuovia kumpaankin kylkeen sekä yläpintaan, koska runko resonoi ennen aika pahasti kopan kanssa ja piti aivan älytöntä meteliä. (verrattavissa suurinpiirtein Hornetin moottoriin) Liimasin myös kotelon alle noin 1cm korkuiset kumitassut, joiden päällä kone nykyään seisoo. Ennen koneen peltinen pohja oli suoraan puista pöytälevyä vasten.

Aiheesta on jonkin verran lisää tietoa toisella sivulla.

Powerin modifiointi

Ilman kierron parantamiseksi ja lämpötilan laskemiseksi kotelossa piti poweriakin vähän modifioida. Alunperin powerin tuuletin puhalsi ilmaa powerin läpi koteloon. Sehän ei ole millään tavalla järkevää, koska poweri itsessään jo lämmittää ilmaa, joten kotelon lämpötila nousee. Siispä päätin kääntää tuulettimen puhaltamaan ulospäin ja kuin sattumalta samalla muistin arkistoissani olleen termostaatilla varustetun tuulettimen. Nyt tuuletin pyörii aivan hitaasti normaalioloissa ja kun kotelon lämpötila nousee, tuuletin alkaa pikkuhiljaa kiihdytellä. Samalla siis sai hiukan hiljennettyä koneen käyntiääntä.

Varoitus Tässä vaiheessa on kai syytä muistuttaa, että powerin sisälle ei kannata mennä näpelöimään, ellei tiedä mitä tekee! Siellä on pari isoa kondensaattoria, joissa on melkoisen korkea jännite! (n. 324V)

Kotelon ulkoasun modifiointi

Koneen kotelo alkoi pikkuhiljaa tympimään, joten ajattelin vähän piristää sitä. Vähän aikaa mietittyäni maalasin maskin oikeassa laidassa sekä alalaidassa olevan syvennyksen mustaksi. Tämän jälkeen tuli idea maalata sekä 5¼" että 3½" massamuistipaikkojen reunat myös mustaksi. Lisäksi maalasin vielä yhden kotelossa olleen uran ja Reset-napin syvennyksen.

Kone ennen modifiointia Modifioitu kone
Kone ennen modifiointia.Modifioitu kone.

Tietenkin nyt kun tuli sitten kerran aloitettua tuo modifiointi niin päätin, että tehdään sitten samalla vähän enemmän. Power-LED ja HardDisk-LED näkyivät alunperin ikävästi toistensa reijistä maskissa, joten päätin tehdä asialle jotakin. Ratkaisuksi keksin laittaa pätkät kutistesukkaa ledien laitojen ympärille, ettei niiden valo pääse kuin suoraan eteenpäin.

Tein kahdesta punaisesta 3mm ledistä taustavalon virtakytkimelle. Porasin maskissa olevaan kytkimen painikeosan laitaan kaksi reikää ja upotin ledit niihin. Ledien etuvastukset ovat kontaktiliimalla kiinni maskissa virtakytkimen ja reset-napin välissä.

LCD-näyttökin on koneeseen tullut näperreltyä, mutta siitä onkin sitten niin paljon juttua, että projektista on lisää tietoa omalla sivullaan.

Monitorin modifiointi

Kaikkihan tietävät, että mitä kuumempana komponentit käyvät sitä lyhyempi on niiden käyttöikä. Itselläni monitori käy niin lämpimänä, että parin tunnin käytön jälkeen ei kärsi enää pitää kättä päällä, joten ajattelin vähän jäähdyttää sitäkin. Laitoin termostaatilla varustetun tuulettimen puhaltamaan viileämpää ilmaa monitorin alaosasta sisään. Lämpötila-anturin sijoitin luonnollisesti monitorin päälle. Nyt pysyy näyttö vileänä kovassakin käytössä eikä melutasokaan kasva termostaatin ansiosta aivan älyttömäksi.

Suunnitteilla on tulevaisuudessa tehdä monitori tottelemaan itse tietokoneen virtakytkintä. Tällä hetkellä joudun painamaan sekä tietokoneen että monitorin virtakytkintä. Tulevaisuudessa monitorista siis sammuu virrat samalla kuin tietokoneesta.

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot