Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

Logiikkapiirikytkentöjä

Tällä sivulla on muutamia melko yksinkertaisia kytkentöjä, joista saattaa olla joissakin tilanteessa apua. Kaikki kytkennät eivät välttämättä sovellu aivan suoraan käyttöön, mutta ainakin niistä saa otettua mallia.

Taajuuden jakaja D-kiikulla

Taajuuden jakaja D-kiikulla

D-kiikulla voidaan jakaa taajuus kahdella. Kun kuvan kytkennän IN-kohtaan tuodaan vaikkapa 2kHz taajuus, niin OUT-kohdasta tulee 1kHz taajuus. Suurin käytettävä taajuus riippuu D-kiikun toimintanopeudesta.

Jos taajuutta on tarve jakaa enemmän kuin kahdella, niin näitä voi ketjuttaa peräkkäin, jolloin jokaisen kiikun jälkeen taajuus puolittuu.

Taajuuden jakaja 7493-piirillä

Taajuuden jakaja 7493-piirillä

Myös laskuripiireillä kuten 7493 saadaan toteutettua taajuuden jakaja. Kuvassa olevalla kytkennällä saadaan taajuus jaettua joko 2:lla, 4:llä, 8:lla tai 16:lla. Tässäkin kytkennässä suurimman taajuuden määrää piirin nopeus. 74xx-piirejähän on useita eri nopeuksisia sarjoja, muunmuassa 74LSxx ja 74HCxx. Tosin nopeus ei ole ainoa piirityyppejä erottava tekijä, joten kytkennän suunnittelussa pitää ottaa muutkin piirin ominaisuudet (kuormitettavuus, TTL/CMOS, ...) huomioon.

Jos taajuutta on tarve jakaa enemmän kuin 16:lla, niin näitä voi ketjuttaa peräkkäin, jolloin saadaan esimerkiksi kahdella piirillä jaettua taajuus jo 256:lla.

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot