Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker
78xx -sarjan kiinteäjännitteisten regulaattoreiden ulostulojännitettä voidaan muuttaa kikkailemalla. Seuraavassa muutama esimerkki:

Regulaattorin ulostulojännitteen säätäminen

Zenerdiodeilla ja diodeilla voidaan nostaa regulaattorin ulostulojännitettä. Zenerdiodi nostaa arvonsa verran ulostulevaa jännitettä ja diodi noin 0.7V verran, joten jos saatavilla ei ole regulaattoria juuri haluamallesi jänniteelle, voit tällä tavalla muokata ulostulojännitettä.

Lisäys: (13.8.2001 Kari Huhtama)
...maanastaan kytketyillä diodeilla, voisi ehkä lisätä regun tulonastan ja maanastan väliin luokkaa 1..10kohm olevan vastuksen.

Tuolla saadaan diodille pieni perusvirta, siltä varalta että regulaattorin maanastan virta jää niin vähäiseksi, että diodin napajännite ei putoa kynhys/zenerjännitteen tasolle.

Useimmiten toimii kyllä ilmankin, mutta pientä lisävarmuutta tuolla saadaan kytkennän toimintaan.


Eräs tuttu sähköasentaja kertoi seuraavan niksin. 78xx -sarjan regulaattoreita voi käyttää myös negatiivisina regulaattoreina korvaamassa 79xx -sarjan regulaattoreita. En ole itse testannut niksin toimivuutta, mutta kannattaa kokeilla.

Eli Normaalistihan regulaattorin jalka 1 on Vin, jalka 2 on maa ja jalka 3 on Vout, mutta syöttämällä nastaan 1 negatiivisen jännitteen Vin ja kytkemällä nastan 3 maihin pitäisi regulaattorin nastasta 2 tulla reguloitu negatiivinen jännite Vout.
  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot