Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker
Varoitus Huom! Joissakin kytkennöissä saatetaan käyttää vaarallisia jännitteitä! Testaat kytkentöjä omalla vastuullasi!

Lisäilen tänne näitä pieniä kytkentöjä sitä mukaa kun niitä sattuu päähän pälkähtämään. Läheskään kaikki täällä mainitut kytkennät eivät suoraan sovellu käyttöön, vaan ne ovat vain ideana todelliselle toteutukselle. Kannattaa kysyä palautesivun avulla, jos tulee jotakin kysymyksiä mieleen.

Ledi 230V jännitteessä
Ledin polttamiseen ei välttämättä tarvita tasajännitettä eikä edes muuntajaa. Diodi on suojaamassa lediä liialliselta estosuuntaiselta jännitteeltä. Etuvastus mitoitetaan kuten normaalistikin.
Ledi 230V jännitteessä
Häiriönpoistaja
Tämä kytkentä sopii varsin mainiosti esimerkiksi autokäyttöön. Se suodattaa käyttöjännitejohtojen kautta tulevat (ja lähtevät) häiriöt melko tehokkaasti. Mitä suuremmat arvot komponenteille antaa, sitä tehokkaammin se suodattaa häiriöitä.
Häiriönpoistaja
Monitoroitu kytkinyhteys
Jos tarvitset varmistettua kytkinyhteyttä, niin tässä on yksi ratkaisu. Kytkentä tunnistaa johtojen katkaisemisen sekä oikosulun virhetilanteina. Kun kytkin on auki, kytkennän resistanssi on R1+R2 ja kytkimen ollessa kiinni vuorostaan vain R1. Oikosulussa ja johtimien katkettua resistanssi on jotakin aivan muuta kuin edellä mainitut.
Monitoroitu kytkinyhteys
Varavirtajärjestelmä
Kuvan tapauksessa laitteen käyttöjännite on 9V. Jos verkkojännite jostakin syystä katkeaa, rupeaa paristo automaattisesti syöttämään virtaa laitteelle. Lähes vastaavaa kytkentää käytetään esimerkiksi kelloradioissa.
Varavirtajärjestelmä
Kondensaattorimikrofonin kytkentä
Kuvan tapauksessa mikrofonille on saatavissa 9V jännite. Kondensaattorimikrofonit eivät ole yhtä yksinkertaisia kytkeä kuin muut mikrofonit. Kuvassa oleva kondensaattori suodattaa tasajännitekomponentin pois signaalin joukosta.
Kondensaatorimikrofonin kytkentä
Ohjattavissa oleva invertteri
XOR-porttia voidaan käyttää ohjattavana invertterinä. Control-inputilla valitaan, invertoiko XOR signaalia vai ei.
Ohjattavissa oleva invertteri
  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot