Etusivu
Tietokoneet
Elektroniikka
Autot
Webmasters
Download
Linkit
Palaute
Pelit
Sekalaista

eXTReMe Tracker

Kaikkien pitäisi osata vähintään suomalaiset tavausaakkoset ulkoa, kansainvälisetkin on tietenkin hyvä osata. Näistä on suurta apua kun joutuu luettelemaan kirjainyhdistelmiä tai vaikeita sanoja esimerkiksi puhelimen tai varsinkin radiopuhelimen (LA-puhelin, VHF, ...) välityksellä toiselle, etenkin huonoissa kuuluvuusolosuhteissa joissa vastapuoli ei välttämättä muuten saa selvää yksittäisistä kirjaimista.

Helposti sekoittuvia kirjaimia suomessa ovat esimerkiksi BCDEGPTV (kaikissa on lausuttaessa lopussa ee), HKO (oo), IJ (ii) ja QU (uu)

KirjainSuomalainenKansainvälinen
AAarneAlfa
BBerttaBravo
CCelsiusCharlie
DDaavidDelta
EEemeliEcho
FFaaraoFoxtrot
GGideonGolf
HHeikkiHotel
IIivariIndia
JJussiJuliett
KKalleKilo
LLauriLima
MMattiMike
NNiiloNovember
OOttoOscar
PPaavoPapa
QKuuQuebec
RRistoRomeo
SSakariSierra
TTyyneTango
UUrhoUniform
VVihtoriVictor
WWiskiWhiskey
XÄksäX-ray
YYrjöYankee
ZTsetaZulu
ÜÜbel-
Å (AA)ÅkeAlfa Alfa
Ä (AE)ÄitiAlfa Echo
Ö (OE)ÖljyOscar Echo

Sanoja käytetään siis korvaamaan hankalia kirjainyhdistelmiä ja varmistamaan niiden oikeellisuus. Esimerkiksi rekisterinumero ABC-123 voitaisiin luetella seuraavasti: Aarne Bertta Celsius Yksi Kaksi Kolme ja joku epämääräinen sarjanumero, kuten DW-B23C-69V tyyliin Daavid Wiski Viiva Bertta Kaksi Kolme Celsius Viiva Kuusi Yhdeksän Vihtori. Varsinkin tuollaisten epämääräisten kirjain- ja lukusarjojen, joissa tulee herkästi virheitä, luetteleminen vaikkapa puhelimitse helpottuu huomattavasti, koska merkit ovat helppo erottaa toisistaan.

  © 2002-2017 Juha Levänen  -=-  Käyttöehdot